Nieuwsbrief augustus 2020

Eerste hittegolf van het jaar

Vorige vrijdag kregen we een eerste voorproefje van een hete zomer. Voor gehoorzaamheid hebben we de lessen iets ingekort en aangepast. Agility paste de trainingsuren aan zodat er toch getraind kon worden. Door de hitte was de opkomst laag. Ook voor sommige hondjes van onze lesgevers was het te warm.

Voor de komende dagen wordt er een hittegolf voorspeld met het hoogte punt op vrijdag 7 augustus. We hebben besloten om de groepstrainingen voor deze dag op te schorten. De kantine en terreinen zullen wel open zijn zodat je vrij kan komen oefenen of je viervoeter de vrije loop kan geven op een afgespannen terrein samen met andere honden.

Om de baasjes te overtuigen hebben we alvast koele drankjes voorzien en vers gedraaid ambachtelijk ijs van bij Bakkerij Timmermans te Vilvoorde (Karine en Skay uit groep B).

Hoe help ik mijn hond bij warm weer

1. Laat uw hond niet achter in de auto

Jammer genoeg moeten mensen nog steeds op dit risico gewezen worden. Jaar na jaar worden er tal van meldingen gemaakt over honden die nog in de auto opgesloten zitten. Gelukkige worden er sommige van hen bevreid door toevallige voorbijganger. Zelfs wanneer het niet tropisch warm is, kan de temperatuur in uw auto aanzienlijk stijgen. Zelfs met uw raam open, of in de schaduw. Even naar de winkel gaan, kan fatale gevolgen hebben.

Temperatuur Buiten

Temperatuur in de wagen (Na 10 minuten)

Temperatuur in de wagen (Na 30 minuten)

21 °C

31 °C

40 °C

24 °C

34 °C

43 °C

27 °C

37 °C

45 °C

30 °C

40 °C

48 °C

32 °C

43 °C

51 °C

35 °C

45 °C

54 °C

2. Huid- en vachtverzorging

Plaatsen waar uw hond weinig vacht heeft, denk aan buik, dijen, neus en de rand van de ogen, zijn gevoelig voor verbranding. Misschien wist u het nog niet, maar het is het overwegen waard om uw hond in te smeren met speciale zonnebrandcrème voor honden. Naast het aanschaffen van deze zonnenbrandcrème raden we ook aan om uw hond regelmatig te borstelen, op deze manier worden lossen haren verwijderd en verdunt u de ondervacht. Sommige honden kunnen daarnaast ook baat hebben bij een trimbeurt.

3. Voldoende water en verkoeling

De eerste tip die we zeker willen meegeven is om u hond zelf zoveel mogelijk uit de warmte te houden. Ook wanneer uw hond zelf de zon opzoekt! Heb je niet veel schaduw in uw tuin, creëer dan zelf schaduw in je tuin. Dit kan u doen op eenvoudige manieren, denk maar aan een parasol. 

Denk zeker ook aan voldoende drinkwater. Zorg ervoor dat het drinkwater niet super koud is, maar gewoon op kamertemperatuur staat.

Daarnaast kan u uw hond nog voorzien van extra koeling, zoals speciale koelmatten, een koelhalsband of koeljas. Denk aan merken zoals Trixie of Aqua Coolkeeper

4. Beperk de lichaamsinspanning

Net zoals het voor mensen aangeraden wordt om niet noodzakelijke lichaams inspanning te beperken. Geldt dit natuurlijk ook voor uw hond. Maak uw wandelingen zo kort mogelijk en liefst in de ochtend / avond en laat hem/haar zeker niet rennen.

5. Kijk uit waar u loopt

Zand en asfalt warmen enorm snel op bij volle zon en worden bijgevolg gloeiend heet. Iedereen die wel eens op z’n blote voete op het strand heeft gewandeld bij temperaturen rond de 25 °C – 30 °C weet waarover we spreken. 

Lucht temperatuur

Asfalt temperatuur

25 °C

52 °C

30 °C

57 °C

31 °C

62 °C

6. Hoe herken je oververhitting?

Als je merkt dat je hond hevig begint te hijgen, zijn aandacht begint te verzwakken of zelfs begint te duizelen, bel dan onmiddellijk een dierenarts. In afwachting breng je je huisdier best meteen naar binnen. Probeer verkoeling te voorzien door hem bijvoorbeeld in een lauw bad te steken. Gebruik nooit ijskoud water, want dat zorgt voor een te snelle afkoeling

Overgangsproef gehoorzaamheid

Op vrijdag 25 september vindt de eerst volgende overgangsproef plaats. Iedereen die denkt dat hij of zij en zijn trouwe viervoeter er aan toe is mag zich inschrijven. Dit doe je door een mailtje te sturen naar het bekende adres [email protected] met vermelding van je naam, de naam van je hond en de groep waar je nu inzit. De puppies zijn hiervoor vrijgesteld aangezien zij automatisch overgaan op 6 maand. De junior groep loopt in principe tot 9 maand, wie slaagt in zijn overgangsproef gaat over naar groep B. Wie niet slaagt voor zijn 12 maand gaat automatisch door naar groep A.
Het regelement over de overgangen voor juniors en A groep naar groep B vind je hier.
Reglement voor overgang van groep B naar groep C vind je hier.

Deze maand slaagde Tom met Oscar, Steve met Jules en Reinout met Pharox voor over te gaan naar groep C, alsook Kathy met Pippa, Alison en Greet met Balton die met succes de overgang naar groep B kunnen maken.
Patrick met Rikkie, Ines met Scouby, Lus met Kita, Cindy met Blue, Jelke met Shiro stapten over van de pups naar de junior groep.
Een dikke proficiat aan allen.

Jaarlijks Verlof

Zoals elk jaar sluiten we in de zomervakantie even de deuren zodat iedereen rustig kan genieten van een deugddoende vakantie. Dit jaar liggen we van dinsdag 18 augustus t.e.m. vrijdag 4 september in onze hangmat onder een denkbeeldige palmboom.
Op dinsdag 8 september staan we allemaal weer paraat met opgeladen batterijen en hopen we jullie allemaal weer te mogen begroeten.
We wensen iedereen alvast een fijne vakantie toe.

Hondeneten

Als hondenliefhebber wil je natuurlijk alleen maar het beste voor jouw hond! Een gezonde hond begint dan ook met een gezonde en uitgebalanceerde voeding. Meer info en de prijslijst vind je door hier te drukken.

Bestellingen gebeuren 1 maal per maand, uiterste bestel data zijn:
     – dinsdag 11/08
     – dinsdag 15/09
     – vrijdag 16/10
     – dinsdag 17 /11
     – dinsdag 15/12

Steun ons

Door je online aankopen te doen via Trooper.be of door je aankopen bij Makro te doen kan jij onze club een steuntje in de rug geven. Ontdek hier hoe je dat doet.
We zijn je nu reeds dankbaar.

Tot slot

Tot slot wensen we jullie allemaal een fijne en veilige vakantie toe. Mocht je toevallig leuke vakantiefoto’s hebben van jou en je hond die je graag wil delen, stuur ze dan door naar ons en beland je zo misschien wel op onze website.

Zonnige groeten

Smart Dogs Team

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *