Hoe help ik mijn hond bij warm weer?

1. Laat uw hond niet achter in de auto

Jammer genoeg moeten mensen nog steeds op dit risico gewezen worden. Jaar na jaar worden er tal van meldingen gemaakt over honden die nog in de auto opgesloten zitten. Gelukkige worden er sommige van hen bevreid door toevallige voorbijganger. Zelfs wanneer het niet tropisch warm is, kan de temperatuur in uw auto aanzienlijk stijgen. Zelfs met uw raam open, of in de schaduw. Even naar de winkel gaan, kan fatale gevolgen hebben.

Temperatuur BuitenTemperatuur in de wagen (Na 10 minuten)Temperatuur in de wagen (Na 30 minuten)
21 °C31 °C40 °C
24 °C34 °C43 °C
27 °C37 °C45 °C
30 °C40 °C48 °C
32 °C43 °C51 °C
35 °C45 °C54 °C

2. Huid- en vachtverzorging

Plaatsen waar uw hond weinig vacht heeft, denk aan buik, dijen, neus en de rand van de ogen, zijn gevoelig voor verbranding. Misschien wist u het nog niet, maar het is het overwegen waard om uw hond in te smeren met speciale zonnebrandcrème voor honden. Naast het aanschaffen van deze zonnenbrandcrème raden we ook aan om uw hond regelmatig te borstelen, op deze manier worden lossen haren verwijderd en verdunt u de ondervacht. Sommige honden kunnen daarnaast ook baat hebben bij een trimbeurt.

3. Voldoende water en verkoeling

De eerste tip die we zeker willen meegeven is om u hond zelf zoveel mogelijk uit de warmte te houden. Ook wanneer uw hond zelf de zon opzoekte! Heeft niet veel schaduw in uw tuin, creëer dan zelf schaduw in uw tuin. Dit kan u doen op eenvoudige manieren, denk aan een parasol.

Denk zeker ook aan voldoende drinkwater. Zorg ervoor dat het drinkwater niet super koud is, maar gewoon op kamertemperatuur staat.

Daarnaast kan u uw hond nog voorzien van extra koeling, zoals speciale koelmatten, een koelhalsband of koeljas. Denk aan merken zoals Trixie of Aqua Coolkeeper

4. Beperk de lichaamsinspanning

Net zoals het voor mensen aangeraden wordt om niet noodzakelijke lichaams inspanning te beperken. Geldt dit natuurlijk ook voor uw hond. Maak uw wandelingen zo kort mogelijk en liefst in de ochtend / avond en laat hem/haar zeker niet rennen.

5. Kijk uit waar u loopt

Zand en asfalt warmen enorm snel op bij volle zon en worden bijgevolg gloeiend heet. Iedereen die wel eens op z’n blote voete op het strand heeft gewandeld bij temperaturen rond de 25 °C – 30 °C weet waarover we spreken.

Lucht temperatuurAsfalt temperatuur
25 °C52 °C
30 °C57 °C
31 °C62 °C

6. Hoe herken je oververhitting?

Als je merkt dat je hond hevig begint te hijgen, zijn aandacht begint te verzwakken of zelfs begint te duizelen, bel dan onmiddellijk een dierenarts. In afwachting breng je je huisdier best meteen naar binnen. Probeer verkoeling te voorzien door hem bijvoorbeeld in een lauw bad te steken. Gebruik nooit ijskoud water, want dat zorgt voor een te snelle afkoeling

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *